wetten.nl - Regeling - Protocol van Kyoto bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (2024)

Afkorting n.v.t. = niet van toepassing

* Landen die de overgang naar een markteconomie doormaken.

Alle onderstaande voetnoten, uitgezonderd voetnoten 1, 2 en 5, zijn aangeleverd door middel van mededelingen van de respectieve Partijen.

1 Een basisjaar kan door een Partij naar keuze voor haar eigen doeleinden worden gebruikt om haar gekwantificeerde verplichtingen inzake emissiebeperking of -reductie (GVEBRC’s) uit te drukken als percentage van de emissies van dat jaar, zonder dat dit internationaal bindend is uit hoofde van het Protocol van Kyoto, in aanvulling op haar GVEBRC(s) in relatie tot het referentiejaar in de tweede en derde kolom van deze tabel, die wel juridisch bindend zijn op internationaal niveau.

2 Meer informatie over deze toezeggingen is te vinden in de documenten FCCC/SB/2011/INF.I /Rev. l en FCCC/KP/A WG/2012/MISC.1, Add.1 en Add.2.

3 De GVEBRC van Australië uit hoofde van de tweede verplichtingenperiode van het Protocol van Kyoto is in overeenstemming met het bereiken van de onvoorwaardelijke doelstelling van Australië voor 2020, te weten 5% lager dan de niveaus van 2000. Australië behoudt de mogelijkheid naderhand zijn doelstelling voor 2020 te verhogen van 5 naar 15 of 25% lager dan de niveaus van 2000, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Hiermee blijft de status van deze toezeggingen zoals gedaan uit hoofde van de Afspraken van Cancún gehandhaafd en ontstaat geen nieuwe juridisch bindende verplichting ingevolge dit Protocol of de daarmee samenhangende regels en modaliteiten.

4 Bij de GVEBRC’s voor de Europese Unie en haar lidstaten voor de tweede verplichtingenperiode ingevolge het Protocol van Kyoto wordt ervan uitgegaan dat deze gezamenlijk worden nagekomen met de Europese Unie en haar lidstaten, in overeenstemming met artikel 4 van het Protocol van Kyoto. De GVEBRC’s laten de latere kennisgeving door de Europese Unie en haar lidstaten van een overeenkomst om hun verplichtingen gezamenlijk na te komen in overeenstemming met de bepalingen van het Protocol van Kyoto, onverlet.

5 Toegevoegd aan Bijlage B bij een wijziging aangenomen ingevolge besluit IO/CMP.2. Deze wijziging is nog niet in werking getreden.

6 Bij de GVEBRC van Kroatië voor de tweede verplichtingenperiode ingevolge het Protocol van Kyoto wordt ervan uitgegaan dat deze gezamenlijk wordt nagekomen met de Europese Unie en haar lidstaten, in overeenstemming met artikel 4 van het Protocol van Kyoto. Bijgevolg zal de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie geen gevolgen hebben voor zijn deelname aan een overeenkomst inzake een dergelijke gezamenlijke nakoming uit hoofde van artikel 4 of van zijn GVEBRC.

7 De Europese Unie herhaalt haar voorwaardelijk aanbod, als onderdeel van een wereldwijde en allesomvattende overeenkomst voor de periode na 2012, tegen 2020 de reductie op te voeren tot 30% ten opzichte van de niveaus van 1990 op voorwaarde dat andere ontwikkelde landen zich tot vergelijkbare emissiereducties verbinden en dat ontwikkelingslanden een bijdrage leveren die in verhouding staat tot hun verantwoordelijkheden en respectieve vermogen.

8 Bij de GVEBRC van IJsland voor de tweede verplichtingenperiode ingevolge het Protocol van Kyoto wordt ervan uitgegaan dat deze gezamenlijk wordt nagekomen met de Europese Unie en haar lidstaten, in overeenstemming met artikel 4 van het Protocol van Kyoto.

9 De in de derde kolom vermelde GVEBRC verwijst naar een reductiedoelstelling van 20% tegen 2020 ten opzichte van de niveaus van 1990. Liechtenstein zou een hogere reductiedoelstelling van maximaal 30% tegen 2020 ten opzichte van 1990 in overweging willen nemen op voorwaarde dat andere ontwikkelde landen zich tot vergelijkbare emissiereducties verbinden en dat economisch verder gevorderde ontwikkelingslanden een bijdrage leveren die in verhouding staat tot hun verantwoordelijkheden en respectieve vermogen.

10 De GVEBRC van 84 van Noorwegen is in overeenstemming met zijn doelstelling van een emissiereductie van 30% tegen 2020 ten opzichte van 1990. Indien hiermee een bijdrage kan worden geleverd aan een wereldwijde en allesomvattende overeenkomst waarbij de Partijen met de grootste uitstoot emissiereducties overeenkomen die stroken met de doelstelling van 2°C, voert Noorwegen de reductie op tot 40% tegen 2020 ten opzichte van de niveaus van 1990. Hiermee blijft de status van de toezegging gedaan krachtens de Afspraken van Cancún in stand en ontstaat geen nieuwe juridisch bindende verplichting uit hoofde van dit Protocol.

11 De in de derde kolom van deze tabel vermelde GVEBRC verwijst naar een reductiedoelstelling van 20% tegen 2020 ten opzichte van de niveaus van 1990. Zwitserland zou een hogere reductiedoelstelling van maximaal 30% tegen 2020 ten opzichte van de niveaus van 1990 in overweging willen nemen op voorwaarde dat andere ontwikkelde landen zich tot vergelijkbare emissiereducties verbinden en dat ontwikkelingslanden een bijdrage leveren die in verhouding staat tot hun verantwoordelijkheden en respectieve vermogen, in overeenstemming met de doelstelling van 2°C. Hiermee blijft de status van toezegging gedaan krachtens de Afspraken van Cancún in stand en ontstaat geen nieuwe juridisch bindende verplichting uit hoofde van dit Protocol of daarmee samenhangende regels en modaliteiten.

12 Moet volledig worden overgedragen en enige annulering of beperking van dit wettig verkregen soevereine bezit wordt niet geaccepteerd.

13 Op 15december 2011 ontving de Depositaris van Canada een schriftelijke kennisgeving van opzegging van het Protocol van Kyoto. Deze opzegging wordt voor Canada van kracht op 15december 2012.

14 In een bericht d.d. 10december 2010 heeft Japan te kennen gegeven dat het land niet voornemens is verplichtingen aan te gaan in het kader van de tweede verplichtingenperiode van het Protocol van Kyoto na 2012.

15 Nieuw-Zeeland blijft Partij bij het Protocol van Kyoto. Het land stelt een gekwantificeerde reductiedoelstelling vast voor emissies in zijn gehele economie uit hoofde van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering in de periode 2013 tot 2020.

16 In een bericht d.d. 8december 2010, dat op 9december 2010 door het secretariaat is ontvangen, heeft de Russische Federatie te kennen gegeven dat zij niet voornemens is een gekwantificeerde verplichting inzake emissiebeperking of -reductie aan te gaan voor de tweede verplichtingenperiode.

wetten.nl - Regeling - Protocol van Kyoto bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (2024)

FAQs

Welke afspraken zijn in het Klimaatverdrag Kyoto Protocol gemaakt? ›

In het Kyoto Protocol en het Klimaatverdrag van de Verenigde Naties zijn afspraken gemaakt om emissies van broeikasgassen terug te dringen en uiteindelijk de concentraties in de atmosfeer van deze stoffen te stabiliseren. Hiermee wil men de menselijke beïnvloeding van het klimaat beperken.

Wat staat er in het Kyoto Protocol? ›

Alle EU-lidstaten en nog 164 andere landen beloofden in het Kyoto-protocol de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 met acht procent te verlagen ten opzichte van 1990. De hoeveelheid broeikasgassen moet afnemen omdat die bijdragen aan de opwarming van het klimaat.

Wat zijn de afspraken van het Klimaatakkoord? ›

In het Coalitieakkoord zijn onder andere de volgende afspraken gemaakt voor het klimaat:
  • Om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn, scherpt het kabinet het doel voor 2030 aan tot tenminste 55% CO2-reductie. ...
  • Er komt een klimaat- en transitiefonds van € 35 miljard voor de komende 10 jaar.

Welke landen hebben het Kyoto Protocol niet ondertekend? ›

De Republikeinse Partij in de Verenigde Staten, die in die tijd de meerderheid had in het congres, weigerde echter het Kyoto Protocol te ondertekenen. Voor andere industrielanden, zoals Canada, Japan en Australië was dit een reden om zich ook niet aan de afspraken te houden.

Wie heeft het klimaatakkoord getekend? ›

Het akkoord van Parijs (ook Parijs-akkoord of klimaatakkoord), een onderdeel van het Klimaatverdrag, is een internationaal verdrag gesloten door 159 lidstaten van de Verenigde Naties vanuit de gedachte de opwarming van de Aarde door de inzet van maatregelen te kunnen en zullen beteugelen.

Is het Kyoto Protocol gehaald? ›

Het Protocol van Kyoto of Verdrag van Kyoto werd in 1997 opgesteld in de Japanse stad Kyoto en regelt de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Het was een protocol onder het Klimaatverdrag, en verstreek op 31 december 2020.

Waar staat Kyoto bekend om? ›

Kyoto staat natuurlijk bekend als de culturele hoofdstad van Japan door zijn gigantische hoeveelheid tempels en shrines (ongeveer 2.000). Daarvan staan er maarliefst 17 op de lijst van UNESCO als werelderfgoed, dit is goed voor een kleine 20% van alle historische en nationale schatten van Japan op die lijst.

Welke afspraken zijn er gemaakt tijdens de klimaattop in Parijs in 2015? ›

Het belangrijkste doel van de EU is om de opwarming van de aarde onder de 2°C te houden. Hiervoor is het belangrijk dat de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in 2050 afneemt met ten minste 50 procent ten opzichte van 1990. In 2100 moet de totale emissie zijn teruggebracht tot nul.

Wat werd er afgesproken op de klimaattop? ›

Elk jaar organiseren de Verenigde Naties een klimaattop. Daar komen bijna alle landen samen om afspraken te maken over het stoppen van gevaarlijke klimaatverandering. Zo werd in 2015 op de klimaattop van Parijs afgesproken dat landen veel minder moeten uitstoten om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken.

Wie heeft het Klimaatakkoord getekend? ›

Het akkoord van Parijs (ook Parijs-akkoord of klimaatakkoord), een onderdeel van het Klimaatverdrag, is een internationaal verdrag gesloten door 159 lidstaten van de Verenigde Naties vanuit de gedachte de opwarming van de Aarde door de inzet van maatregelen te kunnen en zullen beteugelen.

References

Top Articles
Probate: What It Is and How It Works With and Without a Will
Watch Fifty Shades Darker Online Putlocker
Funny Roblox Id Codes 2023
13 Easy Ways to Get Level 99 in Every Skill on RuneScape (F2P)
Repentance (2 Corinthians 7:10) – West Palm Beach church of Christ
Western Union Mexico Rate
Ingles Weekly Ad Lilburn Ga
Polyhaven Hdri
Toyota gebraucht kaufen in tacoma_ - AutoScout24
7.2: Introduction to the Endocrine System
The Pope's Exorcist Showtimes Near Cinemark Hollywood Movies 20
Bernie Platt, former Cherry Hill mayor and funeral home magnate, has died at 90
Spartanburg County Detention Facility - Annex I
Samsung Galaxy S24 Ultra Negru dual-sim, 256 GB, 12 GB RAM - Telefon mobil la pret avantajos - Abonament - In rate | Digi Romania S.A.
2021 Lexus IS for sale - Richardson, TX - craigslist
Munich residents spend the most online for food
Aldi Süd Prospekt ᐅ Aktuelle Angebote online blättern
The Grand Canyon main water line has broken dozens of times. Why is it getting a major fix only now?
Kountry Pumpkin 29
Sizewise Stat Login
Ruse For Crashing Family Reunions Crossword
Craigs List Tallahassee
Drift Hunters - Play Unblocked Game Online
Danielle Ranslow Obituary
Hellraiser 3 Parents Guide
Workshops - Canadian Dam Association (CDA-ACB)
Violent Night Showtimes Near Johnstown Movieplex
NV Energy issues outage watch for South Carson City, Genoa and Glenbrook
Joann Fabrics Lexington Sc
Schooology Fcps
Busch Gardens Wait Times
031515 828
Metro By T Mobile Sign In
Manatee County Recorder Of Deeds
Studentvue Columbia Heights
Pawn Shop Open Now
Indiana Jones 5 Showtimes Near Cinemark Stroud Mall And Xd
Gateway Bible Passage Lookup
062203010
Wal-Mart 140 Supercenter Products
Three V Plymouth
Sarahbustani Boobs
Television Archive News Search Service
56X40X25Cm
3500 Orchard Place
Sc Pick 3 Past 30 Days Midday
Paradise leaked: An analysis of offshore data leaks
Identogo Manahawkin
The top 10 takeaways from the Harris-Trump presidential debate
San Pedro Sula To Miami Google Flights
What Responsibilities Are Listed In Duties 2 3 And 4
Www.card-Data.com/Comerica Prepaid Balance
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5803

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.